dijous, 20 de març del 2014

Anàlisi d'una obra de Velazquez

                                   Triomf de Bacus




El triomf de Baco també conegut com a “Los Borratxos” és una pintura de Velázquez. En el quadre s’hi veu l’escena on apareix el déu Baco posant la corona amb un ram de fulles de vid a un dels set borratxos, mentre alguns somriuen mirant-lo. El quadre es va fer entre 1626 i 1628 i des del 1819 està conservat al museu del Prat. Baco en el seu moment, en la literatura barroca, era considerat un personatge relacionat amb la lliberació de l’home fugint de l’esclavitud de la vida diària.
Aquesta pintura és un clàssic del barroc, amb elements que el defineixen com l’ús de la llum, colors vius, profunditat en en la visió de les escenes, etc. S’ha utlitzat el suport de la tela i la tècnica de la pintura a l’oli. Les línies de la pintura les podem interpretar com fermes i tancades que generen una estrucutra independent. S’utilitza el clarobscur per dona importància al déu Baco com element central de la composició, i colors vius i més foscos per crear aquest contrast. Tot el quadre expressa moviment ja que Baco està coronant a un dels borratxos i els altres s’ho estan mirant atentament movent-se i apropant-s’hi.
El quadre recrea un tema mitològic, i és característic del Barroc agafar com element temàtic els déus de l’antiguitat de Roma i Grècia, tot i així de funció té un punt de mofa cap a la mitologia, ja que barreja la figura d’un déu amb borratxos. És molt possible que fos encarregat pel rei Felip IV, i també adreçat a ell. Sens dubte si poden veure influències de Rubens, Caravaggio (l’ús de Baco) i Ribera. És una obra figurativa ja que s’expressa mitjançant la representació de realitat externa i concreta. Hi ha un clar equilibri entre el repós i moviment, i s’ha utilitzat la mirada de tots els personatges cap una mateixa direcció per donar importància al mig, que és on hi ha el déu Baco.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada