dilluns, 11 de novembre del 2013

La prehistòria

1. Indica quin tipus de megàlit és el més abundant a Catalunya i explica’n la funció:
El megàlit que predomina a Catalunya és el dolmen, i abunda al nord de Catalunya. Podríem dir que es troba a la "Catalunya Vella". La funció dels dolmens era per enterraments funeraris a un grup d'humans d'una tribu (xamans, caps, gent important...). Mentre al nord de Catalunya utilitzaven dolmens per aquests enterraments, al sud utilitzaven més les coves.


2. Escriu les dates aproximades dels esdeveniments següents:
- 500.000 a.c
-L'homo erectus descobreix el foc: Paleolític


- 40.000 a.c
- Primeres manifestacions artístiques


- 7000 a.c
- L'agricultura sorgeix en el Creixent Fèrtil: Neolític


- 4000 a.c
- Els éssers humans inicien l'activitat metal·lúrgica: Edat dels Metalls



3.Fes un informe sobre aquesta imatge:


La Venus de Willendorf és una escultura del Paleolític. Es diu que té més de 22.000 anys d'antiguitat i va ser  trobada a la Vall del Danubi. La figura representa a una dona despullada obesa, això va crear un gran conflicte entre els arqueòlegs i científics ja que no es sabia exactament que volia significar aquesta petita escultura de 11'1 cm d'alt i de 5'7 cm d'ample. Posteriors hipòtesis demostraven que aquesta dona obesa representava la fertilitat i el benestar. Aquesta hipòtesis va estar molt ben acceptada pels grup d'entesos sobre el tema ja que el que volien representar els homes primitius era idealitzar la bellesa d'una dona ja que en la prehistòria era difícil trobar menjar i per tant alimentar les següents generacions.



4. Observa la pintura rupestre i respon les preguntes següents:


a) On es troben aquestes pintures? A quin tipus de pintura rupestre corresponen?
Aquest tipus de pintura es troben als sostres de coves on el pas del temps no s’han esborrat.
Aquesta pintura és de tipus llevantí.





b) Descriu l’escena i comenta la possible finalitat d’aquestes pintures:


Aquesta escena representa una cacera on els caçadors, alguns vestits amb pells de llops (simbolitzant uns llops caçadors), encerclen un ramat de bisons i mentre els encerclen, els caçadors amb pells de llops els disparen amb llances i fletxes per derrotar-los. Les possibles finalitats de la pintura pot ésser màgica, per donar bona sort a la cacera que hauran de fer en un futur, o una cacera ja feta on dibuixen tot el que van fer durant una cacera on els caçadors van triomfar.



5. Fes una presentació a l’impress amb les característiques més destacades de l’art prehistòric



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada